Kanser ve Gebelik
Hamilelik kadınların çoğu için bekleyiş ve heyecan ile dolu mutlu geçen bir dönemdir. Bununla birlikte bazen ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Hamilelikte kanser nadiren görülen ciddi bir komplikasyondur.
Bu konu sizi korkutmak için değil bilgi vermek amacıyla eklendi. Tartışmak için hoş bir konu değil, özellikle de böyle bir zamanda. Ancak, her kadın bu bilgileri edinmelidir.
• Ciddi bir problem hakkındaki bilincinizi artırmak.
• Bu konuyu konuşmak istiyorsanız doktorunuzla görüşürken sorular oluşturmanız için bir kaynak oluşturur.
Hamilelikten önce Kanser
Şu anda hamıleyseniz ve daha önce kanser geçirdiyseniz hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez doktorunuza söyleyin. Doktorunuzun hamileliğiniz sırasında kişisel bakımınız için kararlar alması gerekebilir.
Hamilelikte Kanser
Kanserin herhangi bir zamanda ortaya çıkması streslidir. Hamileyken ortaya çıktığında daha da streslidir. Doktorunuz kanseri nasıl tedavi edeceğini düşünmelidir, ama aynı zamanda gelişmekte olan bebeği de düşünmelidir.
Bu konuların ele alınma şekli kanserin ne zaman ortaya çıktığına bağlıdır. Bir kadının endişeleri aşağıdakileri kapsayabilir.
• Kanserin tedavi edilebilmesi için hamileliğin sona erdirilmesi mi gerekir?
• Kullanılan tedavi yöntemi ve ilaçlar bebeğe zarar verir mi?
• Kanserli hücreler bebeği etkiler mi ya da bebeğe geçer mi?
• Terapi doğumdan sonraya ya da hamilelik sonlandırılana kadar ertelenebilir mi?
Neyse ki, kadınlardaki birçok kanser türü doğurganlık yaşından sonra ortaya çıkar, bu da hamileyken kanser olma olasılığını azaltır. Hamilelik sırasında kanser nadiren oluşur ve kişisel bazda tedavi edilmelidir.
Hamilelikte görülen bazı kanser türleri; meme tümörleri, lösemi ve lenfom, melanora, jinekolojik kanser türleri (kadın organlarının kanseri, örneğin rahim ağzı, rahim ve yumurtalıklar) ve kemik tümörleridir.
Çok büyük değişimler hamileyken vücudunuzu etkiler. Araştırmacılar bu değişimlerin, hamilelikte olası kanser keşfini etkileyebileceğini öne sürerler.
• Bazıları hamileyken artan hormon seviyelerinden etkilenen kanserlerin, hamilelikte daha sık görülebileceğine inanır.
• Lenf sistemindeki değişimlerle birlikte artan kan akışının kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmasında payı olabilir.
• Hamileliğin getirdiği anatomik ve psikolojik değişimler (karnın büyümesi ve göğüslerdeki değişimler) kanser başlangıcını belirlemeyi veya teşhis etmeyi zorlaştırabilir.
Hamileyken kanser konusundaki bu üç inanışın biraz geçerli olduğu görülür, ama oldukça geniş bir kapsamda kansere ve etkilenen organa göre değişir.
Meme Kanseri
Meme kanseri 35 yaşından küçük kadınlarda az görülür. Neyse ki, hamilelikte çok rastlanan bir komplikasyon değildir.
Hamileyken, göğüslerdeki değişimler nedeniyle örneğin, göğüslerde hassasiyet, büyüme ve hatta şişlik gibi değişimler yüzünden göğüs kanserini saptamak çok zor olabilir. Göğüs kanseri olan kadınların yaklaşık % 2’sinin teşhis döneminde hamile olduğu görülmüştür. Birçok kanıt, hamileliğin göğüs kanserinin büyüme veya yayılma oranını artırmadığını belirtir.
Hamilelikteki göğüs kanserinin tedavisi değişir ve kişiye göre olmalıdır.
Ameliyat, kemoterapi veya radyasyon gerektirebilir; bu tedavi yöntemleri birlikte de uygulanabilir.
Bilmeniz gereken bir göğüs türü, iltihaplı göğüs kanseridir (IBC). Çok nadir olmasına rağmen, hamilelik sırasında ve sonra oluşabilir ve göğüs iltihaplanması olan mastisis ile karıştırılabilir. İltihaplı göğüs kanserinin semptomları; göğüste şişme veya ağrı, kırmızılık, göğüs ucunda akıntı veya boyunda ve kolun altında şiş lenf yumrularıdır. Her zaman bir tane olmasa da bir kütle hissedebilirsiniz.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız panik olmayın! Hemen hemen her zaman emzirmeyle bağlantılı bir göğüs enfeksiyonu olur. Ancak, endişe duyuyorsanız doktorunuzu arayın. Hastalığı teşhis etmek için biyopsi yapılır.
Rahim ağzı Kanseri ve Pelvik Kanserleri
Serviks kanserinin her 10.000 hamilelikte bir kez ortaya çıktığına inanılır. Ancak, serviks kanseri olan kadınların yaklaşık % l’i teşhis konulduğunda hamiledir. Serviks kanseri, özellikle erken aşamada bulunduğunda tedavi edilebilir.
Vajinanın ağzını çevreleyen doku vulvada, hamilelikle kanserli hücrelerin olduğu rapor edilmiştir. Nadir bir komplikasyondur; yalnız birkaç vaka görülmüştür.
Hamilelikte Diğer Kanser Türleri
Hodgkin hastalığı (bir kanser türü) çoğunlukla genç insanları etkiler. Artık uzun süren radyasyon ve kemoterapi yöntemleriyle kontrol edilmektedir. Hastalık, 6.000 hamilelikte 1 görülür. Hamilelik, Hodgkin hastalığının gelişiminde negatif bir rol oynamaz.
Lösemi olan hamilelerin prematüre doğum yapma şansının arttığı görülmüştür. Ayrıca hamilelikten sonra kanamada bir artış yaşayabilirler. Lösemi, genellikle kemoterapi ya da radyasyon terapisi ile tedavi edilir.
Melanom, hamilelikte ortaya çıkabilir. Melanom, melanin (pigment) üreten deri hücrelerinden kaynaklanan bir kanserdir. Kötü huylu bir melanom vücuda yayılabilir. Hamilelik semptomların veya problemlerin kötüleşmesine neden olabilir. Bir melanom plasentaya ve bebeğe yayılabilir.
Kemik tümörleri, hamilelikte ender görülür. Ancak, iyi huylu kemik tümörleri (kanserli olmayan) hamileliği ve doğumu etkileyebilir. Bu tümörler, endokondromalar ve iyi huylu exostosis’ lerdir, pelviste olabilirler; tümörler doğum sancıları ile karışabilir. Sezaryen doğum yapma olasılığı bu tümörlerle yükselir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.